

## **Monroe and Pike County Conservation Districts**

## **NPDES Workshop**



MONROF CAMPUS

May 12, 2023 • 8:00am – 3:30pm

2411 Rt. 715 Tannersville, PA. 18372

Pocono Hall on the Monroe Campus

6 PDH Credits available

## Agenda

8:00 -8:30 - Registration, Continental Breakfast and Vendor Exhibits

8:30 - 8:35 -Introductions and Logistics (5 min)

8:45 – 9:45 – John K. Jackson, PhD, Senior Research Scientist, Stroud Center

The Science of Buffers (60 min)

9:45 - 10:00 - Questions

10:00 - 10:15 - Break / Vendor Exhibits (15 min)

10:15 - 11:00 - Jeanne Barrett Ortiz & Tom West, Audubon Mid-Atlantic

Return on Environment Study - Cost Benefits; \$1.5 Billion in Annual Revenue (45 min)

11:00 – 11:45 – Drew Wagner, PE - Site Feasibility Analysis (45 min)

11:45 - 12:00 - Questions

12:00 – 12:45 – Lunch and Vendor Exhibits (45 min)

12:45 – 1:00 – Mike Wilk, PE -Permit Processing Changes (15 min)

1:00 – 1:30 – Chris Meszler, PE - Managed Release Concept (MRC) (30 min)

1:30 - 1:45 - Questions / Raffle

1:45 – 2:00 - Break – Light Refreshments and Vendor Exhibits (15 min)

2:00 – 2:45 – Jeremy Oettinger, RC- *Notice of Termination* 

Scenarios (45 min)

2:45 - 3:00 - Mike Wilk, PE - New PCSM BMP Manual (15 min)

3:00 – 3:15 –Closing Remarks (15 min)

3:15-3:30 - Open discussion/Questions (15 min)

